FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Prosjektland > Sri Lanka > FORUT Sri Lanka i 2008

FORUT Sri Lanka i 2008

Selv om mye av det vi leser og hører om Sri Lanka handler om krigen og flyktningene i nord, er det også mye som skjer på utviklingsfronten andre steder i landet. FORUT Sri Lanka har arbeidet med og for fattige og marginaliserte mennesker i ulike lokalsamfunn i mange år.
Lokalsamfunnsutvikling
Virksomheten omfattet elleve distrikter og alle de tre etniske gruppene i Sri Lanka og bisto med å heve levestandarden i lokalsamfunnene. Dessuten ble det arbeidet med å utvikle og styrke lokale organisasjoner, som igjen kan bidra i samfunnsutviklingen.
 
Rehabilitering og gjenoppbygging
Dette arbeidet har foregått i konfliktområder og i områder som var rammet av tsunamien i 2004. Bistand til internflyktninger og ny bosetting foregikk både som kortsiktig og langsiktig innsats. I 2008 ble siste fase av tsunamibistanden avsluttet og de siste husene overrakt beboerne.
 
Humanitær bistand
Konflikt og naturkatastrofer (flom) har rammet store deler av befolkningen og gjort det nødvendig å yte nødhjelp i Vanni og Jaffna. Nå er det internflyktningene etter borgerkrigen nord i landet som står i fokus, og hjelpebehovet her er enormt.
 
Organisasjonsutvikling
Flere lokale organisasjoner som er etablert ved hjelp av FORUT er registrert som offentlig godkjente organisasjoner. Dette har bidratt til at de kan skaffe egne inntekter og drive samfunnsutvikling på en mer selvstendig måte. En evaluering på slutten av 2008 bekrefter at de er både bærekraftige og selvstendige.
 
FORUT deltar i et nettverk med andre humanitære organisasjoner og offentlige organer. Dette har styrket innsatsen i lokalsamfunn og vil også være positivt i det videre arbeidet. Samarbeidet foregår i tråd med nasjonale planer og har gjort FORUT bedre rustet til å framkalle sosiale endringer.
 
Infrastruktur
Ungdomssenteret i Negombo på vestkysten ble formelt åpnet i mars 2008. Det har plass til 400-500 personer og har konferanserom med scene. Det brukes til møter, kursvirksomhet, kulturprogram, kampanjer og barne- og ungdomsaktiviteter.
 
Ressurssenteret i Midlands Estate (teplantasje) er det ande av sitt slag i Matale-området. Senteret er fullt utstyrt med alle fasiliteter og møbler. Det er plass til inntil 100 personer om gangen og brukes til yrkesopplæring, helsestasjon, barne- og ungdomsaktiviteter, leksehjelp, fagforeningsmøter og som samfunnssal for store og små arrangementer.
 
Barnerettigheter
Pressgrupper har kjørt frem saker for enkeltpersoner som har vært utsatt for overgrep og har arbeidet mer generelt overfor lokale myndigheter. Etter prinsippet ”utdannelse for alle” er det opprettet førskoler, gitt hjelp for å få barn tilbake på skolen, sørget for pedagogisk materiell og materiell til fritidsaktiviteter til barneklubber og drevet informasjonsvirksomhet for foreldre rundt helsespørsmål og sosial tilpasning.
 
Ungdom i utvikling
Ungdomsrettede tiltak hører spesielt hjemme under ungdomsorganisasjonen 4U, men er likevel en integrert del av FORUTs virksomhet. Det er særlig ungdom i en sårbar situasjon som omfattes av tiltakene. Ungdom som har et sosialt engasjement tjener også på det gjennom egen utvikling. Dette motiverer stadig flere ungdommer til å bli med i 4U, som nå har over 10 000 medlemmer.
 
Nødhjelpstiltak til barn og unge
Det er et godt utviklet skolesystem i Sri Lanka, men for noen barn blir skolegangen avbrutt. Krig og naturkatastrofer gjør at barn har fått tilværelsen snudd på hodet. Særlig for krigsbarn er livet revet i filler, og de som er på flukt eller bor i flyktningleirer, har det ekstremt vanskelig. Mange har mistet noen av sine nærmeste, noen er blitt foreldreløse, de har vært vitner til vold og store ødeleggelser og er i det hele tatt i en svært sårbar situasjon. For dem er det viktig å få til et slags hverdagsliv med lek og skolegang. Noe av det første FORUT gjør i krisehåndtering, er å sørge for aktiviteter for barn. Voksne, trygge personer samler barna til lek og fellesskap. Undervisning startes i provisoriske skolebygg, og selvsagt deles det utmat, vann, klær osv.
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD