FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

FORUT-nytt 1/2006 >  Fokus på Norge i ny fredsprosess på Sri Lanka

Fokus på Norge i ny fredsprosess på Sri Lanka

Mer enn fire år etter at våpenhvilen ble undertegnet i Sri Lanka, mellom regjeringen i sør og den tamilske frigjøringsbevegelsen, LTTE, er det hektisk aktivitet på mange fronter i Sri Lanka i forbindelse med at partene har blitt enige om å ta opp igjen forhandlingene. Gjennombruddet skjedde den 24. januar med stor internasjonal oppmerksomhet og med Erik Solheim som "budbringer" mellom tamiltigrenes hovedkvarter i Kilinochchi i nord og regjeringen i Colombo i sør. Partene ble enige om å møtes i Genève. Første forhandlingsmøte har allerede funnet sted, og det neste er planlagt den 19. og 20. april.
23.03.2006
Det knytter seg stor spenning til de forestående forhandlingene og hvorvidt det er reell vilje hos partene til å gå det lange veien mot en varig fredsløsning. LTTE ønsker en avtale som gir stor grad av selvstyre i nord og øst. Fra flertallet i sør synes det som en vilje til å imøtekomme LTTE et langt stykke på vei er til stede, men det er også krefter som definitivt ikke ønsker å gå langt i å gi slike innrømmelser. Ettersom det så langt ikke har funnet sted reelle forhandlinger mellom partene, er det vanskelig å vite hvilke posisjoner som vil bli inntatt. Lett blir det ikke etter en nesten 25 års konflikt med over 65000 drepte og mer enn en million intern fordrevne flyktninger på det meste.

Fokuset på Norge som fredsmekler gir ulike utslag i Sri Lanka, og det er ikke overraskende at enkelte krefter ønsker Norge ut av fredsprosessen. Nylig ble dette manifestert i en demonstrasjon mot den norske ambassaden i Colombo arrangert av medlemmer av National Bhikku Front, en marginal gruppering av buddhistiske munker. Det falt tydeligvis enkelte tungt for brystet at LTTE etter de første samtalene i Genève reiste til Norge og ble møtt med det som mediene her kalles ”rød løper”. Derav kravet: Norwegians who conspire to divide Sri Lanka – GET OUT!

FORUTs stedlige representant i Sri Lanka, Terje Heggernes, sier i en kommentar at protestene synes å være marginale og i noen grad knyttet opp mot det nært forestående lokalvalget i sør i månedsskiftet mars/april. – Det er derfor viktigere å fokusere på den økende oppslutningen om fredsprosessen som en fersk meningsmåling viser. Denne er større enn noen sinne både i sør og nord, og den nylig valgte president Mahinda Rajapaksas fredslinje synes å ha stor oppslutning i folket. – Det er ellers viktig å registrere det internasjonale samfunnets støtte til gjenopptakingen av fredsprosessen, hvilket trolig begge parter ser betydningen av. – Fra et mer humanitært perspektiv gis det nå viktig rom og tid for å få fortgang i gjenoppbyggingen etter tsunamien, sier Terje Heggernes i en avsluttende kommentar fra Sri Lanka.
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD