FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

FORUT-nytt 1/2006 >  Etiske investeringer

Etiske investeringer

FORUT har en samarbeidsavtale med Banco Humanfond som har gjort det spesielt godt med sine etiske investeringer de siste par årene.
10.03.2006
Selv om det går opp og ned på børsen, er det mange som sparer i aksjefond, og vi ser en økt bevissthet når det gjelder hva slags selskaper de ulike fondene investerer i. I følge Storebrands årlige spare- og forsikringsundersøkelse svarte hele 83 prosent at de var opptatt av at sparepengene deres ble forvaltet på en samfunnsansvarlig måte.

Banco Humanfond, som FORUT har en samarbeidsavtale med, har gjort det spesielt godt de siste par årene. Fondet har som mål å gi andelseierne best mulig avkastning, men tar likevel samfunnsmessige hensyn i investeringsvalgene. Aktuelle selskaper granskes i forhold til menneskerettigheter, barnearbeid og arbeidsforhold, og det invest-eres ikke i selskaper der mer enn fem prosent av virksomheten stammer fra alkohol-, tobakk- eller våpenindustri. For tiden unngår Banco Humanfond å investere i selskaper som Aker Kværner og Fred. Olsen Energy. – Olje og offshore er en spesiell bransje, og vi stiller store krav til helse, miljø og sikkerhet, sier Banco-sjef Bente Thomassen. – Mange av selskapene opererer dessuten i land som Burma, Russland og Iran, men vi har en dialog med flere selskaper for å se på problemstillingene, sier hun. På den måten kan etiske fond som Banco-fondene påvirke selskaper til å selv utvikle etiske retningslinjer for sine virksomheter. Bente Thomassen tror etiske fond vil bli mer populære også blant andre forvaltere i tiden fremover.

Det er flere fond som følger omtrent de samme prinsippene som Banco Humanfond. Statens pensjonsfond-utland forholder seg for eksempel til lignende retningslinjer, og hittil har fondet brutt sitt samarbeid med 17 selskaper.
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD