FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Nyheter > 2007 >  Enda en dreining på spiralen

Enda en dreining på spiralen

Situasjonen i Sri Lanka forverres stadig. Tamiltigrene har gjennomført flere luftangrep, og det er varslet at flyplassen i Colombo nå blir nattestengt.
08.05.2007
Ellen Bjølseth

En uke har gått siden Colombo ble revet ut av sin nattesøvn av det mange trodde var feiringen av cricket-finalen, men som viste seg å være antiluftskyts rettet mot to LTTE-fly som kom inn over Colombo for å slippe sine bomber mot olje- og gassinstallasjoner i hovedstaden. At LTTE skulle vise seg å være i besittelse av et eget flyvåpen og i stand til å terrorisere fra luften - ikke mindre enn fire ganger på få uker - var i overkant av det de fleste kunne forestille seg. Heller ikke hadde man tenkt på at alt som skytes ut fra bakken i håp om å treffe det angripende objektet, vil falle ned igjen med stor fare for mennesker og materiell. Det skjedde også. Det er nå bestemt at den internasjonale flyplassen vil bli stengt mellom kl. 21.00 og 5.00 med iverksettelse 12. mai. Noen flyselskaper har allerede innstilt sine nattflyvninger.

Internflyktninger innkvarteres i midlertidige boliger (illustrasjonsfoto)

Nytt, internasjonalt fremstøt

Både Storbritannia og USA går nå hardere ut for å få partene tilbake til forhandlingsbordet. Storbritannia holder tilbake sin lovede gjeldslette på 5,9 millioner dollar, som skulle brukes til å betale gjeld til Verdensbanken. Utbetalingen vil kun finne sted dersom den srilankiske regjeringen oppfyller visse betingelser som ikke å øke utgiftene til det militære og å begrense fiendlighetene. Selv om begge parter stadig ignorerer våpenhvileavtalen fra 2002, eksisterer den fortatt på papiret. Ingen av dem ønsker å bli oppfattet internasjonalt som den som bryter avtalen.

Som svar på luftangrepene fra LTTE gjennomførte det srilankiske flyvåpenet selv et luftangrep mot tamiltigrenes skanse i Kilinochchi på mandag. Samtidig sier myndighetene at de ønsker at Norge skal vurdere om fredsavtalen i det hele tatt er liv laga.

(Kilder: BBC og Reuters)

dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD