FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Share this:

En oppgave med mening

- Er det noen som vil være hjelpeverge? spør Randi Nordbekk, koordinator ved Ringsaker mottaks avdeling for enslige mindreårige. - Det er ikke store innsatsen som kreves, og du får jobbe med en målgruppe som bare er helt nydelig.
Utflukt: Utflukt til skibakken gir ungdommene et innblikk i hva norsk vinter kan være.
Randi er entusiastisk når hun snakker om «barna sine». Hun har ansvaret for inntil 25 ungdommer i alderen 16 til 18 år, ungdommer som for en periode har mottaket som hjem og de ansatte der som sine omsorgspersoner. – Dette er helt skjønne ungdommer, men mange har store problemer, fortsetter Randi. – Og det er tøft å være alene og starte på nytt i et helt fremmed land.

Selv om ungdommene kan ha foreldre i live i hjemlandet, er de å oppfatte som «foreldreløse» når de kommer som enslige til Norge. Derfor er det bestemt at alle enslige mindreårige skal ha en hjelpeverge. Hjelpevergens oppgave er å påse at den mindreårige blir fulgt opp på mottaket, bistå den mindreårige i asylsaken og i kontakten med norske myndigheter. I praksis betyr dette at man må følge myndlingen sin til offentlige kontorer når søknaden om asyl eller oppholdstillatelse eventuelt er innvilget.

Ved mange mottak har det vært vanskelig å rekruttere hjelpeverger. Folk tror kanskje det innebærer mye arbeid og sterk involvering i den enslige mindreårige, men dette er noe vergen i stor grad regulerer selv. Det vanlige er at når en verge er blitt utnevnt, kommer han eller hun til mottaket, hilser på myndlingen sin, blir litt kjent og får informasjon. Deretter velger vergene selv hvor mye kontakt de vil ha. Vergeordningen gjelder så lenge den enslige mindreårige bor i mottak eller til fylte 18 år.

Skulle noen ha lyst til å bli hjelpeverge for en enslig mindreårig i mottak, er det bare å henvende seg til overformynderiet i den kommunen der mottaket ligger. Randi Nordbekk er overbevist om at dette er en oppgave som gir mening, og at folk som melder seg sjelden angrer på det.

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD