FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Hjem >  En ny start

En ny start

Det var smil og glede som preget den høytidlige åpningen av Kalmadu nybyggerlandsby nær Vavuniya, nordvest på Sri Lanka onsdag. 210 flyktningfamilier får en ny start, men det er fortsatt mange uløste oppgaver å ta fatt på både for innbyggerne, hjelpeorganisasjonene og myndighetene.
02.10.2007
Runa Heggernes
I 2001 bestemte srilankiske myndigheter å flytte 1300 familier fra ulike flyktningleirer i Vavuniya-området ut i tre, nye boområder. Det lyktes dengang å gi 868 familier en ny bolig, men de resterende familiene fortsatte å bo i flyktningleirene.
 

FORUT bygger hus

Skiltet viser hvem som har hjulpet til med byggingen
Skiltet viser hvem som har hjulpet til med byggingen
Sammen med FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og Den danske flyktningehjelpen har FORUT nå bidratt til at 210 familier kan flytte inn i egne hus i landsbyen Kalmadu 16 km vest for Vavuniya by. De fleste av familiene har bodd mer enn 10 år under svært dårlige forhold i flyktningleirer, noe som betyr at de fleste barna er født og oppvokst der.
 

 



Trenger fortsatt støtte

Familien i sitt nye hus
Familien i sitt nye hus
Gleden var derfor stor for Selvarajah Yogan og hans familie på sju da de offisielt kunne ta i bruk sitt nye hus og toalett denne uka. Selvarajah har selv bidratt under byggingen av huset og vil også de nærmeste månedene arbeide med å gjøre huset helt ferdig med blant annet utvendig pussing og maling. Til dette arbeidet får hver familie en støtte på 13 000 kr. Familien har også fått en etableringspakke og vil fortsatt motta tørrmatrasjoner de neste 15 månedene. – Jeg og min familie er veldig glade i dag, sier en smilende Selvarajah. - Etter ni og et halvt år i flyktningleir, er det en drøm å kunne få privatliv i eget hus. Selvsagt har vi mange utfordringer foran oss, og det som bekymrer meg mest nå, er om det er plass til de fem barna mine fra 11-16 år på skolen her.
 

Alle trenger et levebrød

Å skaffe familiene levebrød er en av de vanskelige oppgavene FORUT skal arbeide med i månedene framover. De fleste av de 210 familiene er bondefamilier som er blitt drevet bort fra gård og grunn på grunn av borgerkrigen i Sri Lanka. Nå livnærer de fleste seg av forfallende arbeid som lessing og lossing av varer og innhøstingsarbeid. Målet er å skaffe familiene en fast, sikker inntekt. Hver familie får også arbeidsredskaper og frø til egen grønnsakshage. På denne måten sikres deler av familiens mattilførsel.
 

Et utsatt område

Husene har enkel standard
Husene har enkel standard
Men det er ikke bare mat og inntekt som er utfordringer for de nye familiene i Kalmadu. Etter at kampene mellom regjeringsstyrkene og den tamilske frigjøringsorganisasjonen LTTE blusset opp igjen i august 2006, har boområdet havnet i en krigssone. I umiddelbar nærhet ligger tre militiære installasjoner, og hver dag er det skyting mellom disse og LTTE på den andre sida av grensa til det LTTE-kontrollerte Vanni. Sikkerheten for de nye innbyggerne er derfor en prioritert oppgave for myndighetene de neste månedene.
Nybyggerlandsbyen Kalmadu er i ferd med å bli et hjemsted for de nyinflyttede familiene. Her er det skoler og offentlig transport, og på planen står bygging av et samfunnshus hvor et tilbud til de minste barna kan huses. En lekeplass og et tempel er andre ting innbyggerne gjerne vil se i nærmiljøet i framtida.
 

Beredt på økt humanitær innsats

- For FORUT er det alltid en gledens dag å kunne bidra med nye hus og nytt framtidshåp for familier som har blitt ofre for den fastlåste borgerkrigen, sier FORUT’s stedlige representant i Sri Lanka, Terje Heggernes. - På den andre siden er det tungt å måtte erkjenne at det er flere hundre tusen flyktninger som venter på hjelp. Hver dag ser vi nye familier på flukt. Slik situasjonen er i begynnelsen av oktober er det lite som tyder på en rask bedring. Det synes å være lite håp for en fredelig løsning med det aller første. FORUT er derfor forberedt på å øke sin humanitære innsats i månedene som kommer, og vi håper på økonomisk støtte fra både FN-systemet og svenske og norske myndigheter.
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD