FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

4/2003 >  En annerledes verden

En annerledes verden

- Aldri før har jeg opplevd så mye, på så kort tid, som jeg kommer til å huske så lenge!
26.11.2003
Ellen Bjølseth
Dette utsagnet kom fra Truls Anthonsen, nyansatt medarbeider i FORUTs kampanjeavdeling, som i høst fikk anledning til å bli med på studietur til Sri Lanka. Det ble sterke møter med barn og voksne, tamiler og singalesere, hinduer, buddhister, muslimer og kristne, i hverdag og fest.

Sri Lanka: Garnet dras med rytmisk takt.
Hva var det som gjorde mest inntrykk? – Det var så enormt mange inntrykk. Det som spretter frem på netthinnen akkurat nå er møtet med en forhenværende soldat i Peta, det lokale markedet i Colombo. Han solgte plastposer på gaten og kom bort til meg. Han betrodde meg at han var desertør og levde i skjul. Det så ut som om han kunne være et par og tyve år, og det som imponerte meg var hvor velorientert han var, om fredsprosessen, om Erik Solheim, om tilstanden i landet. Han spådde at noe ville blusse opp igjen ganske snart (og dette var før president Kumaratunga avskjediget tre regjeringsmedlemmer). Et annet møte jeg husker godt, var en sen kveld jeg var ute og gikk i stummende mørke i Jaffna by. Der ramlet jeg bort i en militær kontrollpost og fikk en halvtimes prat med vakten i blikkskuret. Interessant var det også å treffe mannen på sykkel utenfor det gjenreiste biblioteket i Jaffna. Det viste seg at han hadde hatt ansvaret for hele parkanlegget rundt bygningen, og han kunne fortelle mye om hele gjenreisningsprosessen.

– Hvordan opplevde du FORUTs innsats? – Det var helt utrolig. Jeg ble så imponert over hva man hadde fått til, over utholdenheten og planene videre. Selv om det hadde vært flere tilbakeslag i forbindelse med krigshandlingene, var viljen til å gå på igjen hele tiden til stede. Særlig interessant var det å treffe folk i de nye bosettingene, der myndighetene hadde stilt et stort jungelområde til disposisjon. Området var ryddet og klargjort, og folk var kommet godt i gang med husbygging. Dette var mennesker som tidligere var blitt fordrevet fra hus og hjem og som ikke hadde noe å vende tilbake til, fordi det gamle huset enten var ødelagt eller okkupert av andre. Slike møter gjorde noe med meg. En blir lettere rørt med årene, og en vil så gjerne bidra med noe.

Eksotisk: Stup i en kildebrønn
Truls vil gjerne fortelle litt om natur- og kulturopplevelser også. Om bestigningen av Sigeriya, dette forunderlige fjellet som ser ut som en kjempestein midt i et flatt landskap. På 400-tallet ble steinen omformet til en uinntakelig borg med et palass på toppen. Restene etter anlegget er imponerende selv i dag, med hulemalerier og 1290 trappetrinn for å komme helt opp. Videre har han badet i en svær brønn, han har kost seg i store, myke, varme bølger som Det indiske hav sendte inn mot fredelige sandstrender, og han har vært med og dratt garn på vestkysten. – Og hele tiden meldte denne tanken seg hos meg: Hvordan ville ikke dette landet ha vært uten krigen? Krig er noe kostbart og forbannet herk!, avslutter Truls.
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD