FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Nyheter > 2007 >  Å ta barn på alvor

Å ta barn på alvor

Et par hundre barn står forventningsfulle utenfor gjerdet i landsbyen Puluthivayal. De venter på den offisielle åpningen av den nye lekeplassen slik at de kan bruke alle de fristende, fargerike lekeapparatene de kan se på innsida. Endelig er dagen kommet.
18.05.2007
Runa Heggernes
Barn har bidratt
Trangt om plassen
Trangt om plassen
Det er stor fest i Puluthivayal i nærheten av byen Puttalam ca 13 mil nord for hovedstaden Colombo på Sri Lanka. I dag skal det som blir kalt ”fantasi-lekeplassen” endelig åpnes. Det er penger fra ”Världens Barn”-fondet i Sverige som har gjort det mulig for FORUT å anlegge lekeplassen. I løpet av det siste året har barna i landsbyen vært med i planleggingsprosessen av en etterlengtet lekeplass. De har fått tegne og komme med ønsker om hvordan deres drømme-lekeplass burde se ut. Det er ikke ofte barn i dette området blir spurt til råds i saker som angår dem selv, men nå har de bidratt!
 
Fokus på flere saker
Prosjektansvarlig i FORUT Sri Lanka, Champa Gunesekara, kan vise til uttallige tegninger og skriftlige forslag som har kommet på hennes bord. Ut fra disse forslagene har den lokale styringsgruppa utformet lekeplassen. Husker, karusell, klatrestativ og klatrehus står i all sin prakt og lyser i sterke farger og bare venter på å bli tatt i bruk. – Det har vært interessant å se hvilket engasjement barna her har vist i denne saken, forteller Champa, som også er ansvarlig for tre andre lekeplasser rundt om i landet. - Det har vært inspirerende å arbeide med barn fra de ulike folkegruppene i Sri Lanka og se deres drømmer og forventninger. Fra FORUTs side har lekeplassen blitt brukt til å sette fokus på flere av de viktige sakene organisasjonen arbeider med, slik som barnerettigheter, likestilling og fred og forsoning mellom de ulike etniske folkegruppene på øya, sier hun.
 
Åpner det ikke snart?
Åpner det ikke snart?
Nystartet barneklubb
I tilknytning til den nye lekelplassen er det startet en barneklubb som skal ha ansvaret for lekeplassen og sammen med de voksne sørge for at plassen blir tatt godt vare på.
Nasrim (11) er leder for barneklubben, og i hilsningen under åpningsseremonien kalte hun denne dagen den lykkeligste så langt for alle barna i Puluthivayal. – Vi har aldri sett noe som ligner på dette i vårt område, sa hun. - Den er en drøm som har blitt virkelighet. Her kan vi leke sammen og bli gode venner enten vi er tamiler, singalesere eller muslimer! Vi takker for lekeplassen og skal ta vare på den slik at mange barn kan bruke den! Barneklubben har møte en gang pr. uke. Da planter de blomster og trær på lekeområdet, vanner og sørger for at det er ryddig og pent. I dag er ca 100 barn fra 7-12 år med i klubben.
– Vi skal også se etter de små barna når de leker, forteller Nasrim, som er iført sin tradisjonelle skoleuniform med hodeplagg for muslimske jenter.
 
Dugnad for alle penga
Å skli er moro
Å skli er moro
Alt arbeidet med å sette i stand plassen er gjort på dugnad av innbyggerne. Snekkere, murere og andre håndverkere har bidratt gratis til det som nå har blitt et lite eldorado for barna i landsbyen. På denne måten har de ca 30 000 kronene som er bevilget til lekeplassen, blitt utnyttet på best mulig måte. Lokalsamfunnet vil selv ta ansvar for lekeplassen i åra som kommer.
 
Mosharaf i klatrestativet
Mosharaf i klatrestativet
Huske er best!
- Jeg har nå forsøkt det meste, sier Musharaf (8) der han sitter i toppen av klatrestativet sammen med noen venner. - Det beste, det jeg likte best, var vippene. Det var gøy å vippe opp og ned sammen med kameraten. Spesielt moro var det å holde ham oppe i lufta lenge mens jeg var nede! Jeg håper jeg kan få komme hit ofte og leke. Mamma har sagt at etter jeg er ferdig på skolen, kan jeg få leke her en stund, kanskje hver dag?
 
I sklia kommer Parshana (11) i full fart nedover. Skoleuniformen blir nok litt mer møkkete enn vanlig, men det ser ikke ut til at det plager henne i dag. I dag er det leken som er i fokus, tanken på skolen får vente. – Klatrehuset er min favoritt, forteller hun. - Jeg liker at jeg både kan klatre, balansere og skli i samme lekeapparat. Venninnene mine er enige, så vi skal dra hit og leke så ofte vi kan.
 
Og at lekeplassen vil bli flittig brukt er nok ikke et problem i et område med mange barn og kun én opparbeidet lekeplass!
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD