FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Nyheter > 2009 >  Bybarnehagen i Bangalore

Bybarnehagen i Bangalore

Latter og lek møter meg når jeg kommer til APSAs barnehage i sentrum av millionbyen Bangalore. I en liten murbygning med utearealer og sandkasse i bakgården holder 54 barn til.
03.08.2009
Brita Staal

Her forløper dagene omtrent som i norske barnehager - med sang, lek, læring, tegning, måltider, samt en liten ettermiddagslur.

Den store forskjellen er at barna her ikke har helt den samme standarden å gå hjem til når dagen i barnehagen er over. De fleste familiene tilknyttet barnehagen er slumbeboere, på lik linje med omtrent 10 prosent av Bangalores befolkning.

Byen som har reist seg som en ”Østens Silicon Valley” har nå rundt 8 millioner innbyggere, men beregnes å nå 10 millioner i løpet av 2010[1]. Med hurtigvoksende økonomi vokser også de ekstreme forskjellene frem i samfunnet. Mens imponerende høyhus og flotte forretningsbygg preger inngangen til byen, har de eldre bydelene flere oppkomster av slumbebyggelse. Delstaten Karnataka har registrert hele 800 forskjellige slumområder[2].
 
Beboerne i slumområdene har begrenset tilgang til rent vann, dårlige sanitærforhold, samt liten eller ingen tilgang til offentlige tjenester og generell infrastruktur. Hverdagen blir hardere når mye tid går med til å hente vann, og når hygiene og toalettbesøk blir provisoriske løsninger. Livet er også mer utrygt i slumområdene på grunn av fattigdom, stor fare for smittsomme sykdommer, høy brannrisiko og økende kriminalitet, men også på grunn av den stadig overhengende faren om at landeiere tar tilbake landet eller river slumbebygningen som er satt opp på deres mark.
 
APSAs tilbud om barnehageplasser til slumbarn sørger for at mor og far kan reise på jobb, i trygg visshet om at deres barn er i god behold. Barnehagen ble åpnet i 2005 og holder til i gratis lokaler tilhørende KFUK, med flotte fargerike vegger og mange leker og aktivitetstilbud. FORUT støtter APSA i India og har hatt et godt partnerskap med organisasjonen i over 20 år. Inntekter fra kampanjene i Norge sørger for at man kan opprettholde bærekraftig partnerskap og sikre langvarig drift innen prosjektene.
 
Tre små venner var spesielt interessert i å vise oss en indisk sanglek akkompagnert av klapping, latter og knipsing. Glad og bekymringsfri barnelek er et internasjonalt språk som viser trygghet og velvære. For en stund virker slummen langt unna APSAs barnehage midt i byen – og den største bekymringen er å finne to like sko når storesøster står klar for å hente en... 
Veggmalerier beriker lokalet
Veggmalerier beriker lokalet
Moro med sanglek
Moro med sanglek
Hvor er nå skoene mine?
Hvor er nå skoene mine?



dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD