FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Rusgifter og utvikling Krisehåndtering og rehabilitering Kvinner og likestilling Barnerettigheter Informasjonsvirksomhet Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Temaer > Rusgifter og utvikling >  Brennevin i plastposer

Brennevin i plastposer

Mange av oss har sikkert nostalgiske minner om barndommens saftposer. Nå er posene også kommet til Malawi, men med 40 % brennevin som innhold! Dette har skapt både reaksjoner i befolkningen og politisk konflikt.
14.03.2011
Dag Endal

Dette nye brennevinsproblemet i Malawi er en klassisk konflikt mellom penger og helse/velferd. Noen spritprodusenter, både seriøse og mindre seriøse, fant på et tidspunkt ut at å selge sterk sprit i små plastposer kunne være lønnsom butikk. Dette skjedde ikke bare i Malawi. I flere afrikanske land har spritposene blitt gjenstand for konflikt de siste par årene.

Det handler om å finne nisjer i markedet og utvikle produkter som treffer slike nisjer - en klassisk markedsføringsstrategi. Tanken er god - fra et bedriftsøkonomisk ståsted. Små poser kan selges billig. Alle kan ha råd til å kjøpe dem, også de fattige og de yngste. En plastpose med brennevin tilsvarende en norsk drink koster kanskje 10-20 malawiske kwacha. Det tilsvarer 40-80 norske øre, en lav pris også for en fattig malawier. Mange av plastposene blir dessuten solgt gjennom steder uten lisens og når ut til alle avkroker.
 
For riktig å understreke at det her dreier seg om sterke saker, har spriten på plastposer fått de mest ambisiøse produktnavn: Boss, Power’s No 1, Rider, Mafia, Champion og Black Punch! Det er også avslørt at noen av produsentene har blandet inn teknisk sprit ment for eksport i sine plastposer. Denne spriten er billigere og dessuten fritatt for innenlandske avgifter.
 
Nå er malawiske organisasjoner, politikere og folk flest lei av problemene som posene med brennevin skaper. Mange har protestert mot denne formen for markedsføring og utnytting av barn og ungdom. Kravet har vært et forbud mot posene.
 
Rektor P. Simbota
Rektor P. Simbota
Rektor ved Livuzu Secondary School helt sør i Malawi, Mrs P. Simbota, sa det slik på et FORUT-støttet seminar: - Spritposene er et problem helt ned i de yngste aldersklassene på skolen. De inneholder sterk sprit og selges veldig billig. Elever sitter og nipper til posene til og med i timene, siden de er lette å gjemme bort. Noen blander spriten i vann eller juice for å skjule hva de driver med.
 
Det er ikke vanskelig å forestille seg at elever i barneskolen som får seg en ublandet drink med whisky eller vodka i løpet av dagen, har visse problemer med å henge med i undervisningen!
 
I juni i fjor gikk myndighetene til det skritt å forby salg av brennevin i plastposer. De begrunnet det med skadene som spriten påfører barn og ungdom og den folkelige protesten mot spritposene. Produsentene fikk et halvt år på seg, til 17. januar i år, med å avskaffe plastposene og gå over til salg på glassflasker. Noen av selskapene gikk i dialog med Handels- og industridepartementet og lovet å rette seg etter de nye bestemmelsene. Men ikke alle. Ett selskap, Abwenzi Group som produserer Rider, dro saken til rettssalen. Der fikk de rettens medhold i at myndighetene ikke kan iverksette påbudet.
 
Der står saken, som det heter. Mens skoleelever fortsetter å ruse seg i timene og lærere og foreldre fortviler, sørger produsentene for nye tilførsler – og myndighetene sitter og venter på å gjennomføre noe som ”alle” ønsker.
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD