FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

FORUT-nytt 1/2006 >  Bekymringsfullt i Nepal

Bekymringsfullt i Nepal

I en tale til Europaparlamentet satte CWINs leder, Gauri Pradhan, søkelyset på den politiske situasjonen i Nepal. Han uttrykte det så sterkt som å si: Det finnes ikke noe demokrati, ingen menneskerettigheter eller rettsregler i Nepal i dag.
31.03.2006
CWIN: Barn som er tatt hånd om av CWIN deltar i feiringen av CWINs «bursdag».
De siste ti årene, etter at maoistene startet sin krig mot myndighetene, er nesten 13 000 mennesker drept og minst 200 000 er fordrevet fra sine hjemsteder, mens en halv million har flyttet fra landsbygda til byene for å være i sikkerhet.

Infrastruktur verdt mange millioner kroner er ødelagt, og en stor del av statsbudsjettet brukes på Forsvaret i stedet for til skole, helse og andre tjenester. Etter kongens maktovertakelse 1. februar 2005 ble situasjonen ytterligere forverret.

Til tross for mange andre problemer gikk antall drap og voldshandlinger ned de siste fire månedene av 2005 etter at maoistene innførte ensidig våpenhvile. Sammen med syv andre opposisjonspartier gikk maoistene inn for å gjeninnføre demokrati, menneskerettigheter og fred i landet. Myndighetene gjorde overhodet ingenting for å komme dem i møte. I dag er Nepal tilbake i regelrett borgerkrig.

Barns situasjon
I løpet av de ti årene som maoistopprøret har vart er mer enn 500 barn blitt drept og like mange er såret eller invalidisert. Landminer og bomber har tatt livet av minst 250 barn. Begge parter i konflikten bryter internasjonale regler som forbyr bruk av landminer. 8000 barn har mistet minst en av foreldrene.
40 000 barn er fordrevet fra hjemstedet. Titusenvis av barn er drevet fra landsbygda og lever og arbeider under svært vanskelige kår i byer i Nepal og India. I enkelte landdistrikt er helsetilstanden for barn truet av mangelfull ernæring.

Verst av alt er kanskje at retten til skolegang ikke overholdes i Nepal. Barn blir brukt som soldater, informanter, kokker og bærere i den pågående krigen. Barn bortføres, arresteres og fengsles sammen med voksne, og skoler tas i bruk til militære formål.

Barn i væpnet konflikt
En alvorlig konsekvens av barn i væpnet konflikt er psykisk sammenbrudd. Det sosiale nettverket faller fra hverandre, familier mister evnen til å klare seg selv, og barn er her spesielt sårbare. CWIN og andre organisasjoner ser at barn mister håpet, og det er vanskelig å gi dem håpet tilbake. Mange er traumatiserte og vil trenge langvarig, psykoterapi.

Barn har rett til liv, beskyttelse og utvikling. De trenger beskyttende, trygge og stabile omgivelser. Barn har rett til en barndom. De har rett til ikke å bli brukt i væpnede konflikter. Barn har rett til å bli beskyttet mot skadelig påvirking. Barn har førsterett til hjelp i krisesituasjoner. Barn har rett til å leve i fred. Et barn som vokser opp under krigslignende tilstander har liten tid til bekymringsløs lek og andre barneaktiviteter, mener Gauri Pradhan.

Tusenvis av barn i Nepal står daglig overfor forferdelige og voldsomme opplevelser. På vegne av Nepals barn og organisasjoner som arbeider for deres rettigheter oppfordret Gauri Pradhan Den europeiske union og alle engasjerte, internasjonale samfunn til å reagere raskt for å beskytte barns og andre sårbare menneskers rettigheter og gjeninnføre demokrati, menneskerettigheter og fred i Nepal.

Gauri Pradhan avsluttet sitt innlegg med en innstendig oppfordring til EU om å legge press på begge de stridende parter i Nepal for å få en slutt på konflikten og få gjeninnført demokrati og fred i Nepal.
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD