FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Share this:

Barna tegner sine tsunami-opplevelser

Tsunamien gikk sterkt inn på både barn og voksne, og når barn får tildelt tegnesaker er det tydelig at de er preget av flodbølgen. De tegner hus som blir revet bort, bølgen som kommer og mennesker og hus som ligger slengt rundt omkring.
Tegning og maling kan brukes som terapi for barn slik at de får uttrykt sine følelser i forbindelse med flodbølgen og dens ødeleggelser. Det at barn tegner bølgen og hus og mennesker som er strødd utover områder kan være positivt for dem ved at de får ut sine følelser. FORUT delte ut åtte lekeaktivitetsbager til leirene i Vaddamarachchi-området øst på Jaffna-halvøya nord i Sri Lanka etter tsunamien slik at barna skulle ha noe å leke med. En bag inneholdt sportsutstyr som fotball, volleyball og en bag inneholdt tegne- og male saker, bøker og sysaker. Dette er ting som både store og små kan ha glede av.

Ball-lek: Tegning og lek er viktig for barna som ble rammet av tsunamien for at de skal få bearbeidet sine inntrykk. Her leker de med den norske frivillige Eilen Bergvik.
foto: Astri Lund Eriksen
Den norske frivillige medarbeideren Eilen Bergvik, Nirmala and Nalayiny er noen av de mange som jobber som frivillig for FORUT og de jobber med barneaktiviteter.

Aktivitet og glede
FORUT synes det er viktig at barn blir aktivisert og spesielt etter det de har vært igjennom andre juledag. De frivillige medarbeideren brukte en dag for å undersøke om lekeutstyret ble brukt og om eventuelt leirene trengte hjelp til å sette i gang med aktiviteter for barna. Til stor glede fant de ut at de fleste aktivitetsbagene var delt ut til barn, og de fikk bruke dem både på skolen og på ettermiddagen. Noen leire var temmelig store og det var vanskelig å aktivisere alle barn. Dermed ble det utstyret gitt til de som kom og spurte. Mange av bagene som inneholdt tegne og male saker hadde blitt gitt til førskolelærere og dermed var det kun førskolebarn som fikk bruke aktivtetene. Eilen informerte derfor leirene om at i de områdene hvor FORUT har ansvaret for å bygge førskole og skole vil det bli gitt nytt utstyr og skolemateriale til barn slik at flere kunne ha glede av utstyret.

Bygge førskoler
FORUT skal bygge førskole i Manatkadu og Thumpalai øst og der vil det bli gitt ut nye aktivitetsbager og skolemateriell når bygningene er klare.

Ved å leke kan barn ha det morsomt og kanskje få tankene over på noe annet enn at de har mistet hjem og slektninger. Det var tydelig at barna i Uduray leiren satte pris på lekene og at Eilen Bergvik ville leke med dem. Da alle jentene samlet seg rundt henne for å få være med lærte de nok noen triks også, som at fotballen kan brukes til mer enn å bare sparke den.

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD