FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Share this:

Barn som fredssoner

FORUT-nytt har tidligere rapportert om forsøk på å skape fredssoner rundt barn i land med væpnet konflikt. Sri Lanka har arbeidet med dette begrepet, og i Nepal er organisasjonen CWIN (Child Workers in Nepal) en pådriver for å skjerme barn i krig.
Fredssone: CWIN i Nepal forsøker å skape fredssoner rundt barn i land med væpnet konflikt.
Situasjonen i landet er svært spent. De maoistiske opprørerne er i sterk opposisjon til kongen, som utøver en makt som ikke harmonerer med hans konstitusjonelle rolle. Stadige sammenstøt mellom maoistene og regjeringshæren gjør livet utrygt for sivilbefolkningen som kommer i skuddlinjen. CWIN har fått store problemer med å utføre arbeidet sitt blant nødlidende barn. Feltarbeiderne er hele tiden i alarmberedskap og må bruke mye tid på å være på vakt mot eksplosjoner og bomber. Landsomfattende streiker og et strengt sikkerhetssystem gjør det mye vanskeligere å få reintegrert barn, og stadig flere barn blir direkte berørt av konflikten. Lovforslag som skal ivareta barns rettigheter og behov for beskyttelse er ikke blitt behandlet på grunn av at parlamentet er oppløst. Heller ikke de kommunale organene er i funksjon, og staten bruker mer og mer penger på sikkerheten, slik at barns utvikling kommer i bakgrunnen.

«Jeg aner ikke hvordan det er i landsbyen min»
Den elleve år gamle jenta vet ingen ting om landsbyen sin. Hun og familien reiste derfra for et år siden. På nyhetssendingene på radio har hun mange ganger hørt om kryssild mellom sikkerhetsstyrkene og maoistopprørerne i området rundt landsbyen. De hadde ikke noe ønske om å forlate den, men de måtte det bare. Mens de bodde der kom maoistene rett som det var og krevde å få bo i huset deres, som lå rett ved veien. Etterpå kom sikkerhetsstyrkene og banket opp foreldrene hennes og beskyldte dem for å hjelpe maoistene. Slik levde de i terror og angst i klem mellom de to partene, og til slutt så de ingen annen utvei enn å forlate hjemstedet. Den lille jenta bærer på et hat mot både maoistene og soldatene fra sikkerhetsstyrkene. Hun lider under tanken på hva som kan ha hendt med alle landsbynaboene som også måtte dra fra hjemmene sine for å slippe unna fiendtlighetene.

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD