FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Share this:

Asylsøkeres psykiske helse

Det har vært mye fokus på asylsøkeres helse den siste tiden. Psykiske problemer hos asylsøkere og flyktninger er en stor utfordring.
Ansatte i flyktningmottakene er de som først og fremst må hanskes med vanskelighetene når asylsøkere får psykiske problemer. Spesifikasjonene fra Utlendingsdirektoratet (UDI) for drift av mottak setter ingen krav til spesialkompetanse hos de ansatte når det gjelder å hanskes med slike problemer.

Situasjonen er heldigvis ikke helsvart, for vertskommunene bidrar med fagkompetanse overfor asylsøkere på samme måte som overfor alle andre som er bosatt i kommunen. Offentlige helsetjenester omfatter alle kommunens innbyggere, også dem som bor i mottak.

Frivillig arbeid: Etter at norskundervisningen falt bort, har frivillige påtatt seg å undervise litt ved noen mottak.
I begynnelsen av september arrangerte Driftsoperatørforum en stor helsekonferanse på Gardermoen. En rekke stortingspolitikere har krevd screening av nyankomne asylsøkere for å finne ut om de trenger psykisk oppfølging. Forslaget om screening ble ikke vurdert som noen løsning under konferansen, først og fremst fordi psykiske problemer ofte kan oppstå etter at asylsøkere og flyktninger har bodd i Norge en stund. Problemet ligger i at psykiatrien ikke har kapasitet til å ta imot pasienter som mottakene forsøker å få innlagt, eller at de blir skrevet ut igjen etter bare et døgns opphold.

Et annet gjennomgangstema under konferansen var problemene som har oppstått etter at tilbudet om norskundervisning falt bort for asylsøkere som ikke har fått innvilget oppholdstillatelse. Norskopplæringen var for mange det eneste faste de hadde å gå til, og uten dette tilbudet blir beboerne på mottaket i større grad gående og drive. Norskopplæringen ga gode sosiale impulser og hverdagen mening, og flere fagpersoner trakk fram denne innsparingen som et stort og skjebnesvangert feiltrinn i asylpolitikken.

En meningsfull hverdag der beboerne opplever forutsigbarhet, struktur og intellektuelle utfordringer ble framhevet som det viktigste tiltaket for å forebygge psykiske problemer hos asylsøkerne. Fra flere hold ble det påpekt at det man sparer i den ene enden medfører økte utgifter i den andre. Noen kommuner har tatt den økonomiske belastningen med fortsatt å tilby norskopplæring til alle asylsøkere, mens noen mottak har organisert frivillige ordninger. Mange har imidlertid ikke mulighet til å gi slike tilbud, noe som har ført til flere konflikter, mer frustrasjon og økt uro.

På tross av fagfolks klare anbefalinger avslørte paneldebatten mellom stortingspolitikerne som avsluttet konferansen at det ikke er flertall på Stortinget i dag for å gjeninnføre obligatorisk norskundervisning for alle i mottak.

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD