FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Nyheter > 2009 >  150 000 mennesker i flyktningleirer
Stor innsats fra FORUT

150 000 mennesker i flyktningleirer

Før 19. april var det rundt 50 000 mennesker i leirer i Vavuniya. Fra da og til nå har over 100 000 flyktet fra krigsområdet nær Mullaitivu.
29.04.2009
Ellen Bjølseth

Internflyktningene er svært slitne og medtatte.
Internflyktningene er svært slitne og medtatte.
De fleste har nå kommet til leirene i Vavuniya. Her befinner det seg nå mellom 140 000 og 160 000 internflyktninger, mens det er ca 13 000 i Jaffna. Penger som FORUT har samlet inn de siste dagene samt en generøs nødhjelpsbevilgning fra Utenriksdpartementet kommer til god anvendelse i hjelpearbeidet.

FORUT bidrar med mat, ekstraernæring til spesielle grupper, en form for husly, vann, sanitæranlegg og andre nødvendighetsartikler.Tilleggsernæringen går til de mest sårbare, dvs småbarn, gravide kvinner og ammende mødre. Det er også igangsatt aktiviteter for barn for å gi dem en slags hverdagsfornemmelse.

Arbeidsoppgavene veksler hele tiden. For noen uker siden ble det bygget enkle hus eller brakker som innkvartering for flyktningene. Nå blir det bare satt opp telt, fordi det går mye raskere. Hovedutfordringene er å skaffe nok mat og vann til den en så stor folkemengde. Vi serverer ferdiglaget mat for et stort antall mennesker samtidig som vi jobber med å få satt opp felleskjøkkener slik at folk kan begynne å lage mat selv, sannsynligvis om en uke eller to. Hele tiden sørger vi også for å fylle opp vanntankene som vi har utplassert i en av leirene. Dessuten har vi sørget for latriner og dusjer i et tildelt område.

Akkurat nå er det stor etterspørsel etter nødvendighetsartikler av ymse slag. De som kommer til leirene nå, har ikke fått med seg noen ting, men mangler alt - klær, toalettsaker, sanitærbind, kokekar osv. FORUT har hittil delt ut nødhjelpspakker med slike varer til 400 familier i Vavuniya og er i ferd med å kjøpe inn varer til 2000 til. I Jaffna er det 700 familier som har fått slike pakker.

Med hjelp av frivillige, og egne ansatte selvsagt, får vi barn i gang med lek og spill i flere av leirene. Dette er svært viktig for barn med store, traumatiske opplevelser bak seg og som fortsatt lever i en ekstrem unntakstilstand.

Fra krigsliv til leirliv

Internflyktningene blir plassert i leirer etterhvert som de blir tatt imot av regjeringsstyrkene. Her må de oppholde seg i månedsvis mens de blir registrert og sjekket av myndighetene, som frykter at det er LTTE-soldater blant sivilbefolkningen. Det store antallet mennesker innebærer at dette vil ta tid, og det vil også ta tid å få bygget opp leirene slik at det blir noenlunde levelige forhold der.

FORUTs ansatte i området gjør en strålende innsats. De har lange arbeidsdager, syv dager i uken, og det er også en stor, psykisk påkjenning å stå midt oppi så mye lidelse og savn. Ikke minst er det imponerende at de av våre ansatte som ikke fikk forlate Vanni-området i september, da alle internasjonale hjelpeorganisasjoner måtte ut av Vanni, også er i full sving med nødhjelpsarbeidet. De er selv internflyktninger uten mulighet til å slippe ut av leirene, men er alt i gang med innsats som FORUT-ansatte i denne flyktninggruppen som de selv tilhører. I den grad det var mulig for dem å yte hjelp mens de befant seg inne i krigsområdet, har de også gjort det. FORUT er lykkelig fordi det later til at alle, dvs over 30 mennesker, har overlevd de siste dramatisk månedene. Det er riktignok fortsatt et par av våre ansatte som vi har usikre opplysninger om.

dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD