FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Nyheter > 2009 >  - Så kom flyktningene

- Så kom flyktningene

Situasjonen er kritisk, både for dem som er inne i krigsområdet og dem som er i flyktningleirene. FORUTs stedlige representant i Sri Lanka, Ranveig Tveitnes, har fulgt den siste ukens utvikling i den humanitære situasjonen i Sri Lanka på nært hold.
27.04.2009

FORUTs stedlige representant i Sri Lanka, Ranveig Tveitnes, har fulgt den siste ukens utvikling i den humanitære situasjonen i Sri Lanka på nært hold. Søndag deltok hun i møte med FNs visegeneralsekretær for humanitære saker – Sir John Holmes. Situasjonen er kritisk, både for de som er inne i området og de som er i flyktningleirene. Her deler Tveitnes sine personlige opplevelser:

Det er lange køer for barn som skal ha mat.
Det er lange køer for barn som skal ha mat.
Mandag 20. april brast demningen. Da rømte 109 000 mennesker fra LTTE-kontrollert område til regjeringskontrollert område. Ikke fordi de nødvendigvis er politisk på linje med regjeringen, de fleste har bare et ønske om å leve i fred og oppdra ungene sine, men fordi de ikke kan overleve mer krig, og fordi muligheten åpnet seg. Det er nå omtrent 160 000 flyktninger i leirer i Vavuniya-området, eller på vei dit. Det er veldig mange mennesker! Alle skal ha vann, mat, klær, sovematter, toalettartikler, helsetjenester osv.
 
 
 

 

FORUTs medarbeidere i sikkerhet

- I dag morges fikk jeg en fantastisk telefon, sier Tveitnes. - Lederen for de FORUT-ansatte som ble igjen inne i krigssonen i Vanni, han jeg har hatt sporadisk kommunikasjon med de siste seks månedene, men aldri møtt, er kommet til en flyktningleir. Han fikk gitt beskjed til en FN-ansatt som lånte ham telefonen sin slik at han fikk ringt oss. Han er der med sin kone og to døtre. Litt seinere fikk jeg ham på telefonen. Våre ansatte i området hadde funnet ham, og jeg fikk noen ord. Men hva i alle dager sier man? Det er en utrolig lettelse, og ikke så rent lite av et mirakel, å vite at han, og slik det ser ut nå, alle våre ansatte fra Vanni, har overlevd. Det er fremdeles noen, en eller to, vi ikke er helt sikre på hvor er. Vi vet at tre er skadet, en mer alvorlig enn de to andre.
 

Uoversiktlig

- Det kaoset som nå utspiller seg i flyktningleirene er vanskelig å beskrive. Det er ikke nok vann, ikke nok mat, ikke tak over hodet, ikke nok helsetjenester, ikke nok av noe. Da jeg hadde snakket med medarbeideren, fikk jeg kollega Arne på tråden. Han er stasjonert i Vavuniya. Han var akkurat da i leiren for å sette opp telt. Mens vi snakker sammen, bryter det ut noe som kunne blitt en slåsskamp, fordi folk er desperate. Så plutselig sier han bare ”Jeg må gå”. I går måtte han prioritere hvem som skulle få telt først. De gravide, handikappede og andre spesielt sårbare står øverst på listen. En mor med syv barn kommer langt ned på listen og fikk ikke telt i går.
 
Tidligere i uka ”fant” vi 1100 flyktninger som bare var blitt plassert et sted. Ingen hadde underrettet noen hvor de var plassert. Det gikk et døgn før FORUT, av en nabo til stedet, ble gjort oppmerksom på at de var der. Det viser noe om hvor kaotisk situasjonen er. Våre folk fikk umiddelbart kjørt ut vann og mat, og fikk registrert dem i det store systemet av organisasjoner som jobber sammen for å håndtere dette.
 

Dårlig helsetilstand

De folkene som nå kommer ut fra krigsområdet er veldig svake. De har luftveissykdommer, dysenteri, vannkopper og masse andre helseplager. De er underernærte og feilernærte. De har ikke spist kjøtt, fisk eller grønnsaker og frukt på mange måneder. Bare ris og linser, og selv det i veldig små mengder. Av de minste barna var det for to måneder siden anslått at 25 prosent var svært underernært. Situasjonen nå er mye verre, uten at det finnes tall på det. Vår medarbeider har gått ned 40 kilo! Men det aller tydeligste tegnet er en slags utmattelse, fysisk og psykisk. De har sett og opplevd så mye forferdelig over så lang tid at det er klart at det må ha satt sine spor. Hvordan de skal klare å komme seg etter dette er det vel ingen som vet, men akkurat nå handler det aller meste om nok vann, mat og helsestell! Det alene er en vanvittig utfordring. Det er grunn til å tro at det ikke vil vare lenge før vi vil se mange dødsfall i leirene. Dessverre.
 
Og fremdeles er det mange igjen inne i krigsområdet. Hvor mange, er det vel ingen som vet, men det er nok noen ti-tusener.
 
- I møtet med Sir John Holmes søndag kom det fram at situasjonen er kritisk, både for dem som er inne i krigsområdet og dem som er i leirene. Utfordringen er å nå det store antallet flyktninger med hjelp når man må jobbe i en situasjon med høyt sikkerhetsnivå. For eksempel har vi vannvogner tilgjengelige, men det er vanskelig å få dem dit de bør være. Samtidig er vannmangelen helt prekær, forteller Tveitnes fra Sri Lanka.
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD