FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Share this:

- Ikke invester oljepenger i alkohol

I en høringsutalelse har FORUT i samarbeid med ACTIS, Rusfeltets samarbeidsorgan, tatt til ordet for at Norge bør avstå fra å invester midler fra Statens petroleumsfond i de multinasjonale alkoholselskapene.
Utredningen om etiske retningslinjer for petroleumsfondet, Graver-utvalgets innstilling (NOU 2003:22), har vært ut til høring. I den forbindelse har FORUT og ACTIS i fellesskap argumentert for at Norge bør avstå fra å investere midler fra Statens petroleumsfond i de multinasjonale alkoholselskapene.

Eksklusjon av alkoholprodusenter er en av de mest brukte sosiale indikatorer for såkalte sosiale eller etiske fondsplasseringer. Grunnen for å utelukke slike investeringer er basert på de byrdene alkohol påfører enkeltpersoner, familier, lokalsamfunn og nasjoner i form av helseskader, sosiale og økonomiske problemer. Disse problemene følger av enkelte drikketilfeller (skader, ulykker, vold) eller langvarig bruk (alkoholisme, helse- og sosiale problemer). Dessuten er den aggressive markedsføringen disse selskapene bruker for å selge sine produkter til ungdom, fattige og andre utsatte grupper en vanlig grunn til å utelukke denne bransjen.

Å identifisere alkoholindustrien regnes som en enkel sak, og slike selskaper blir identifisert på flere såkalte sosiale indekser. En vanlig grense er å ekskludere selskaper som har mer enn 5-15 % prosent av inntekten fra salg av alkohol.

Spørsmålet om å utelukke alkoholindustri er i liten grad behandlet i NOUen. Det finnes noen betraktninger om tobakk, og utvalget har vært delt i synet på om tobakk bør utelukkes fra Petroleumsfondet gjennom negativ filtrering. FORUT og ACTIS mener at mange av de samme betraktningene kan gjøres gjeldende for alkohol.

Actis, Rusfeltets samarbeidsorgan, en sammenslutning av 25 frivillige organisasjoner og sammenslutninger innen rusfeltet, og FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling, en norsk bistandsorganisasjon med røtter i rusfeltets organisasjoner. Uttalelsen fra de to organisasjonene kan betraktes som et tillegg til utalelsen fra en rekke organisasjoner i ForUM-paraplyen som FORUT og ACTIS også slutter seg til.

Les også:
Høringsuttalelse NOU 2003:22 Forslag til etiske retningslinjer for Statens petroleumsfond fra FORUT og ACTIS

Høringsuttalelse NOU 2003: 22 fra Forum for Utvikling og Miljø

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD