FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Nyheter > 2009 >  - FrP truer Norges anstendighet
FORUTs generalsekretær Morten Lønstad:

- FrP truer Norges anstendighet

Det er få uker igjen til Stortingsvalget 2009, og for første gang i historien kan Fremskrittspartiet få regjeringsmakt i Norge, enten alene eller i samarbeid med Høyre. FORUTs generalsekretær kommenterer hva det kan bety for utviklingspolitikken.
24.08.2009

Fremskrittspartiet sier de vil fornye Norge. Et av de områdene som helt klart vil bli fornyet med en Fremskrittspartiregjering er utenrikspolitikken, og spesielt utviklingspolitikken. På dette området skiller partiet seg fra alle andre partier, fra Rødt til Høyre, som mener at Norge, som verdens rikeste land, har et moralsk ansvar for å bidra til utvikling i verdens fattigste land. FORUT er en partipolitisk nøytral bistandsorganisasjon, men Fremskrittspartiets synspunkter på internasjonal solidaritet og utvikling må vi likevel få fram i lyset.

FrP vil fornye Norge, fra å være et anstendig land internasjonalt til å bli seg selv nok. Dokumentasjon for en slik påstand er å finne i FrP sitt alternative budsjettforslag for 2009. Her kan man lese at bistanden til Afrika skulle kuttes med 2,4 milliarder kroner fra regjeringens statsbudsjett på vel 2, 8 milliarder. FrP vil altså kun avse ca 400 millioner kroner i bistand til verdens fattigste, et kutt på 85 % av dagens bevilgning. Tilsvarende tall for bistand til Latin-Amerika er kutt fra 246 millioner kroner til 37 millioner kroner (85 %) og til Asia fra vel én milliard kroner til 457 millioner kroner, altså mer enn en halvering.

I tillegg foreslås en drastisk reduksjon av støtten til Midt-Østen, fra 500 til 75 millioner kroner. Støtten til internasjonale finansinstitusjoner, som Verdensbanken og regionale banker og fond, foreslås også redusert med om lag 85 % fra vel to milliarder kroner til knappe 300 millioner kroner.

Utviklingspolitikken er i liten grad gjenstand for oppmerksomhet under valgkampen. Konsekvensen av FrPs politikk på dette området er dramatisk, for Norges omdømme i verden, men først og fremst for verdens mange millioner fattige. Det er fortsatt mange som trenger internasjonal bistand og solidaritet i kampen for sosial og økonomisk utvikling, for menneskerettigheter og bærekraftig utvikling.

Selv de internasjonale miljøprosessene som Norge støtter, og klima- og skogsatsingen, der Norge er et foregangsland, foreslås det kutt i. FrP mener de kan stenge grensene for mennesker som flykter til Norge fra nød og krig, men klimaendringene og globale miljøutfordringer kjenner ingen grenser og kan derfor ikke stenges ute. Partiets utenriks- og utviklingspolitikk vil derfor ha alvorlige konsekvenser også for ”folk flest” her i Norge.

dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD